*

Helge V. Keitel Puusta katsoen uutishuoneesta näkee paremmin sinne, missä aita on matalin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Neuvostoliitto

Letters from Karelia

Aihe on tuttua tutumpi, mutta aina siitä kuulee ja näkee uusia kertomuksia. Tässä Kanadan NFB:n eli national film board:in kiinnostava ja liikuttava dokumentti vuodelta 2004 (kesto 1h 15 min). On kuulemma esitetty Suomen televisiossa, joskus vuonna 2005, mutta jäi ainakin minulta näkemättä.

Vaninon satama...

Vanino oli Habarovsk-alueen pahamaineinen läpikulkusatama, josta Stalinin terrorikaudella vietiin lukematon määrä "kansan vihollisia" Kolyman vankileireihin. Aleksander Solženitsyn puhui yli kahden miljoonan määrästä. Oheinen, varsin vaikuttava video on "Альтернативный рок/vaihtoehtoisen rokin" muusikko Vjatseslav Butusov:in käsialaa. Itse laulu on tuntemattoman tekijän umpisurullinen tervehdys menneisyydestä:

 

https://

 

Suomalainen Petroskoi ☆ Финский Петрозаводск

Kuten melko yleisesti tiedetään, 1920- ja 1930-luvulla Karjalaan muutti tuhansia suomalaisia, niin Suomesta, USA:sta kuin Kanadasta. Suomalaisyhteisö vaikutti monella alalla: politiikassa, armeijassa, taloudessa, urheilussa ja kulttuurissa. Tunnemme vain muutaman sen ajan vaikuttajan nimen, kun suurin osa on jäänyt unholaan. Oheinen, tuore ja hieno "Suomalainen Petroskoi" -ohjelma kiertää kaupunginosia, jotka liittyivät suomalaisten elämään kauan sitten.

Suomalainen Petroskoi ☆ Финский Петрозаводск  (23:41 min):

Jan Abrahaminpoika Frenkel - mainio säveltäjä

Ulkoinen olemus on jykevän miehekäs: mahtavat viikset ja kirveellä veistetyt kasvonpiirteet. Miten vaikuttava kontrasti miehen herkkätunteiseen elämäntyöhön. Huomasin yhtäkkiä, että lähes jokainen venäläislaulu, johon aina olen ollut ihastunut, on Jan Frenkelin (1920-1989) käsialaa. Tässä malliksi muutamia:

Ennen olivat naiset rautaa

Tällainen filmipätkä (5 min) lämmittää DT-miehen mieltä. Mukiinmenevät (seksikkäät) maalaismuorit hakevat kotikyläänsä uudet telatraktorit (DT-75) ja joutuvat ylittämään kevättulvankin. Kyllä ennen olivat naisetkin rautaa:

https://youtu.be/tFV7mD-K_Xk

 

Oheistietoa: http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/187349-telatraktori-ajamise...

Jelli-mummon kivenkova kohtalo..

Vuonninen (Vuonnini/Voinitsa/Войница) on vienankarjalaiskylä, joka sijaitsee heti Suomussalmen itärajan takana, Juntusrannan korkeudella. Kylä on siitä tärkeä ja keskeinen, että juuri siellä Elias Lönnrot tapasi perinteentaitaja Vaassila Kieleväisen. Vaassilan kanssa käymänsä keskustelun perusteella Lönnrot sai idean koota keräämästään kansanrunoudesta Kalevala-eepoksen.

Stalinin tyttären merkillinen elämä

Stalinin tytär Svetlana (1926-2011) oli levoton sielu, traaginen hahmo. Hän kuului Neuvostoliiton eliittiin aina vuoteen 1967 asti, jolloin hän loikkasi Intiasta monien käänteiden jälkeen Yhdysvaltoihin.

Elämänsä aikana Svetlana asui myös Englannissa, loikkasi jopa takaisin Neuvostoliittoon, asui vähän aikaa Georgiassa, mutta loikkasi uudelleen Yhdysvaltoihin. Lännessä hän asui 44 vuotta, ja sinä aikana hän muutti yli 30 kertaa paikasta toiseen.

Paavolaisen paperit löytyivät vintiltä

Vuosikymmeniä piilossa olleet Olavi Paavolaisen tekstit ja muistiinpanot Neuvostoliitosta löytyivät kesämökin vintiltä. Asiasta kertoi Olavi Paavolaisen poika, professori Pekka Paavolainen kustantaja Teoksen järjestämässä tilaisuudessa iltapäivällä.

Tekstien pohjalta on julkaistu kirja, jonka ovat toimittaneet Hannu Riikonen ja Ville Laamanen. Oma arvioni kirjasta on luettavissa täältä http://jormamelleri.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/216879-hehkuva-sie... .

Hehkuva sielu, kuuma kynä

Hella Wuolijoki kehui Olavi Paavolaista kirjeessään neuvostoliittolaiselle yhteistyökumppanilleen: "Hänen sielunsa on hehkuva, hänen sulkakynänsä on kuuma. Polttakoon Moskova hänen sydämensä."

Wuolijoen lennokas teksti oli suosituskirje, jossa hän kehotti venäläisiä antamaan kaiken mahdollisen avun Paavolaiselle, kun tämä oli aloittamassa pitkää kiertomatkaansa Neuvostoliitossa.

Neuvostoliiton raunioita Latviassa

Ei ole kulunut kovin pitkää aikaa siitä, kun Baltian maat olivat vielä Neuvostoliiton miehittämiä. Neuvostoliiton romahtamisenkin jälkeen maissa sijaitsi Venäjän tukikohtia aina 1990-luvun loppuun saakka. Vaikka maat ovat sittemmin länsimaistuneet ja uudistuneet, on neuvostoaika jättänyt pysyvät jäljet niiden katukuvaan. 1990-luvulla syntynyt sukupolvi on myös kasvanut maailmassa, jossa Baltian maiden itsenäisyys on edelleenkin kyseenalaistettu venäläisten poliitikkojen toimesta.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä